Cassoleta de carxofes amb musclos

DSC01428

 

Les carxofes (Cynara scolymus) són una de les principals verdures de finals de l’hivern i la primavera, en la que assoleixen el seu millor sabor. El seu nom científic fa referència a una antiga llegenda grega: un déu es va enamorar d’una noia de l’illa de Zynara i, quan ella el va rebutjar, la va convertir en una carxofa com a càstig. Els grecs i els romans ja les menjaven, però es tractava d’una varietat silvestre semblant al card. El seu cultiu es va difondre per Itàlia, França, Anglaterra i la Península, cap al segle XV, quan es van aconseguir les primeres varietats conradisses.

Les carxofes són molt apreciades de la cuina mediterrània. Es poden menjar de moltes maneres: crues, cuites, a la brasa, al forn, bullides, al vapor, fregides, arrebossades.També com a ingredient d’arrossos i estofats, en truita, o en quiche.

Cal saber que la capacitat antioxidant de les carxofes és de les més altes que es coneixen al món vegetal. S’ha demostrat que el seu consum ajuda a fer la digestió, beneficia el fetge i la vesícula biliar, i por reduïr els nivells de colesterol.

 • Dificultat : fàcil
 • Temps d’elaboració : 40 minuts
 • Temporada : hivern/primavera

INGREDIENTS

 • 6 Carxofes
 • 3 Patates mitjanes
 • 1 Ceba
 • 4 grans d’Alls
 • 1 kg. de Musclos
 • 1 got de vi blanc
 • Julivert,oli,sal i pebre

DSC01419

ELABORACIÓ

 1. Netejar els musclos. Posar‐los al foc en una olla,  una copa de vi blanc sec, i una copa d’aigua. Tapar‐ho i deixar‐ho bullir uns 3 minuts, fins que s’obrin els musclos. Apagar el foc i deixar‐ho refredar dins la mateixa olla. Reservar el brou. Llevar les valves.
 2. Peleu i talleu la ceba, poseu-la en una cassola amb un raig d’oli i a foc suau. Quan la ceba  comenci a agafar color, afegiu-hi  els alls a làmines i una mica de sal.
 3. Preparar les carxofes: Traieu les fulles dures de les carxofes, retalleu les puntes fins que només quedi la part blanca i partiu-les en 4 trossos. Poseu-les en un bol amb aigua i llimona perquè no s’ennegreixin.
 4.  Quan tot el sofregit estigui ben confitat, escorreu les carxofes i afegiu-les a la cassola.
 5. Després hi posem les patates pelades i tallades a daus i ho rectifiquem de sal i pebre. Ho remenem i ho deixem coure uns cinc minuts.
 6. Afegiu un got de vi blanc i quan torni a bullir,s´hi afegeix el fumet de coure els musclos  i es deixa coure fins que les carxofes i les patates estiguin al dente, uns 10 minuts mes.
 7. Afegiu els musclos i  un grapat de julivert trinxat. S’apaga el foc i es deixa reposar. servir calent en la mateixa cassola.Si queda eixut afegir una mica mes de fumet  dels musclos.

 

SUGGERÈNCIES

 • Aquesta cassoleta admet moltes variants, es pot fer també amb calamars, sepia, gambes,cloïsses  o bacallà dessalat.
 • Podeu aprofitar les fulles dures de les carxofes per fer una bona aigua de carxofes que la podeu prendre natural o per fer una bona sopa o afegir en algun guisat.  Aquest brou és un excel.lent depuratiu. Un cop fred és bo prendre’l al llarg del dia.
 • Per completar el plat, hi podeu afegir un ou dur per persona a la cassola en el moment d’apagar el foc.
 • Les carxofes s’oxiden molt ràpidament, com deveu haver comprovat quan les talleu, es tornen negres. Per evitar això hi ha diversos trucs, com ara submergir-les en aigua amb llimona o julivert.
 • Cinc minuts abans d’apagar el foc , hi podeu afegir una picada.En un morter hi posem una mica de sal, per evitar que rellisqui, i quatre grans d’all. Amb la mà de morter aixafem els alls i, posteriorment, hi afegim una dotzena d’ametlles  i una llesca, seca o torrada, de pa de barra . Ho piquem tot i queda una mena de pasta.  Quan la pasta és homogènia, li tirem unes cullerades de suc de la cassola i ho anem barrejant, obtenint una salsa més o menys espessa.

 

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s